Consells per evitar el cop de calor

22/07/2022

En benefici de la salut, durant els mesos d’estiu i quan des registren altes temperatures, cal evitar l’exposició directa al sol i protegir-se de la calor, especialment les persones de perfils més vulnerables, com la població infantil, embarassades, gent gran o amb malalties cròniques.

Cop de calor

Amb temperatures elevades, sovint per sobre dels 40º en alguns punts, cal prendre mesures de prevenció per impedir un excés de calor que provoqui deshidratació o esgotament, posi en perill la salut o suposi un risc d’agreujament d’una malaltia crònica. Fins i tot, quan la temperatura del cos s’incrementa de forma significativa, es pot patir un cop de calor, amb conseqüències greus i que requereix atenció mèdica immediata.

Per tant, independentment que ens agradin més o menys la calor i el sol, de forma general hem de tenir algunes precaucions per evitar problemes de salut com cremades, dermatitis, edemes, insolació, rampes, etc. Els principals consells a tenir en compte són els següents:

1) Hidratar-se sovint i refrescar-se amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua. No prendre begudes alcohòliques ni menjars molt calents i calòrics.

2) Ventilar els habitatges a la nit, per refrescar-los, i tancar-los durant les hores de sol. Si cal, recórrer a sistemes de climatització.

3) Reduir l’exercici físic a l’exterior, sobretot durant les hores de més sol (de 12:00 a 17:00 hores), i evitar l’exposició directa amb crema protectora, barrets o gorres, roba lleugera i de colors clars.

Aquest vídeo resumeix els punts principals a tenir en compte:

Per a més detalls, o en cas de patir algun símptoma que pugui ser causat per l’excés de calor, cal posar-se en contacte amb els serveis mèdics.