El Servei de Farmàcia de l'Hospital de Barcelona facilita una teràpia amb medicaments als pacients, de la manera més eficaç i segura possible.
La Unitat de Nutrició del centre garanteix una nutrició adaptada a les necessitats de cada pacient, de manera correcta i segura.
Unitats
MEDICACIÓ segura
Abans de ser dispensades, totes les prescripcions de medicaments dels metges són validades per un farmacèutic que també fa l'ajust de les dosis de medicaments als pacients amb insuficiència renal o hepàtica.
Veure mésA més, també s'ajusten individualment les dosis d'alguns medicaments més tòxics, com ara gentamicina, amikacina o vancomicina, mitjançant un programa informàtic.
Obert les 24 hores del dia, sempre amb presència de personal facultatiu, el Servei de Farmàcia de l'Hospital de Barcelona ha implantat un sistema de distribució de medicaments en dosis unitàries que permet enviar diàriament la medicació prescrita per a les 24 hores següents. Els medicaments urgents són enviats a través del tub pneumàtic.
El personal del Servei de Farmàcia i la Unitat de Nutrició de l'Hospital de Barcelona forma part de diversos grups de treball multidisciplinaris de l'Hospital de Barcelona:
- Comissió de farmàcia
- Comissió d'infeccions
- Comissió de nutrició
- Comissió de docència
- Comitè d'oncologia
- Grup de prevenció d'errors de medicació
- Grup d'informació de medicaments al pacient
- Grup del dolor
- Reunions de perinatologia
FARMACOTERÀPIA oncològica
El Servei de Farmàcia realitza totes les preparacions dels medicaments per al càncer en una cabina de seguretat biològica, que protegeix tant el medicament com la persona que el manipula.
Veure mésS'elaboren mitjançant un sistema informàtic de traçabilitat completa que controla per gravimetria les dosis dels fàrmacs que es preparen. A més, es comproven els codis de barres que identifiquen el malalt i la preparació, garantint així la seguretat del pacient en aquests tractaments de risc especial.
Juntament amb els especialistes del Servei d'Oncologia, el Servei de Farmàcia ha elaborat i manté actualitzada la Guia de Farmacoteràpia Oncològica de l'Hospital de Barcelona, que conté prop de 300 protocols agrupats en capítols segons el tipus de tumor.
INFORMACIÓ al pacient
Mentre està ingressat a l'Hospital de Barcelona, el pacient rep informació diària de la farmacoteràpia sobre els medicaments que porta prescrits, la seva acció terapèutica, les dosis i la freqüència.
Veure mésEl pacient també rep informació específica dels medicaments de més risc quan els porta pautats. El Manual d'Ús de Medicaments conté 36 capítols amb diferents aspectes del maneig a l'Hospital de Barcelona.
ELABORACIÓ de fórmules
Per tal de poder dispensar medicaments que la indústria no prepara, i també com a adaptació a les necessitats específiques dels pacients, a l'Hospital de Barcelona s'elaboren fórmules estèrils i no estèrils.
Veure mésA més, quan un pacient, a causa de la seva malaltia, no pot rebre nutrició per via oral o enteral, el Servei de Farmàcia li calcula i prepara, en condicions d'esterilitat i d'acord amb les seves necessitats, una fórmula de nutrició per via intravenosa que l'ajuda a millorar el seu estat nutricional i la seva malaltia.
QUALITAT assistencial
A totes les àrees de la farmàcia hospitalària s'obtenen indicadors de qualitat que es monitoren mensualment.
Veure mésEs duu a terme un doble control de totes les preparacions que es realitzen, així com una revisió de tots els caixetins preparats amb la medicació diària de cada pacient o l'obtenció de la taxa d'errors de medicació pels mètodes d'observació i comunicació, registre de reaccions adverses a medicaments i altres.
UNITAT de dietètica
La Unitat de Dietètica de l'Hospital de Barcelona forma part del seu Servei de Farmàcia.
Veure mésLa majoria dels malalts ingressats s'alimenten per via oral, per la qual cosa especialistes en dietètica s'encarreguen de supervisar diàriament les dietes orals i l'alimentació enteral dels pacients.
L'Hospital de Barcelona disposa d'un Servei d'Alimentació propi que treballa amb 28 tipus de dietes diferents, que es preparen amb sal i sense, amb tres menús setmanals rotatoris que varien d'hivern a estiu. El personal de la Unitat de Dietètica també indica, juntament amb els metges, l'aplicació de diferents fórmules de nutrició enteral als pacients que les necessiten. S'entreguen diàriament identificades per pacient a les plantes d'hospitalització.